Vapenskåp

Viktigt med vapenskåp! När man ska börja jaga så bör man först och främst skaffa ett godkänt vapenskåp. Det är inte det roligaste inköpet, av allt kul som finns att köpa, men ett absolut krav om man ska ha vapen.

 

Om man studerar eller har andra orsaker till att bo på annan ort än där man är folkbokförd så finns möjlighet till att förvara vapnen hos ens föräldrar, förutsatt att de har vapenskåp. Men tillstånd till alla sådana undantag kan först ges med polisens medgivande. Att ansöka om tillstånd för detta gör man genom att fylla i en blankett som finns hos polisen.

 

För att ett vapenskåp skall vara godkänt så måste det ha tillverkats enligt normen SS3492 och nytillverkade vapenskåp uppfyller som regel denna norm, men för säkerhets skull så är det bra att fråga säljaren om detta för att säkerställa att så är fallet. Hur vet man då att ett vapenskåp tillverkats enligt normen SS3492? Ofta så står det märkt på insidan av skåpet och hittar man ingen märkning där så är det tveksamt om det uppfyller kraven på vapenskåp.

 

Viktigt att tänka på vid köp av sitt första vapenskåp är att inte köpa ett för litet, då man ofta väljer att köpa fler vapen allt eftersom och då t.ex. kikarsikten tar mycket stor plats.