Harjakt

Vid harjakt så används hagelgevär och allt som oftast i kombination med drivande hundar som t.ex stövare som är en ras som är specifikt framavlad för jakt efter hare (även räv). Stövare är dock inget måste, utan det finns flera andra raser av jakthundar som passar ypperligt för harjakt.

 

Haren bjuder ofta jakthunden på en rejäl utmaning, då den är en mästare på att förvilla sina förföljare genom att t.ex. springa tillbaka i sina egna spår för att sen göra ett långt hopp vilket gör det svårt för jakthunden att följa det specifika spåret. Istället måste hunden springa runt området för att på nytt få upp spåret, varvid haren ges ytterligare tid för flykt.

 

Det finns flera olika typer av harar och som regel kan man säga att skogsharar är bättre på att lura hunden vilket ger jägaren en större utmaning än vad som är fallet vid jakt efter fältharar. Det har lett till att merparten av harjägarna föredrar jakt efter skogsharar då ställer högre krav på jägaren.

harjakt

Jaktmetoder för hare

Uppsprångsjakt
Uppsprångsjakt innebär att man tack vare färska snöspår kan följa harens väg och när man närmar sig det ställe där haren sitter och trycker så förbereder sig jägaren för skott. Då jägaren är tillräckligt nära så kommer haren att göra ett uppsprång för att fly undan vilket ger jägaren läge att skjuta.

 

Klappjakt
Det är mycket likt den klappjakt som sker för t.ex. rådjur där man går i en "skallgångskedja", men nu med mycket mindre avstånd mellan klapparna då haren annars lätt slinker undan, och klappar för att få haren att sluta trycka och springa iväg för att på så sätt få skottläge på dem.

Harfällor förekom förr men är idag förbjudna i Sverige och merparten av europeiska länder.