Kostnad att jaga

Kostsamt att jaga! Det finns ett stort antal jägare i Sverige, ca 300 000 st, och för många är jakten ett sätt att kostnadseffektivt fylla frysen men för den stora massan rör det sig framförallt om en hobby som i sin tur ger en hel del gott kött, men där fokus är på jakt som en hobby och en social händelse.

 

Oavsett så bör man tänka på att jakt är ett intresse som är förknippat med en hel del kostnader. Viktigast, och dyrast, av allt i utrustningen är ju själva vapnet och kikarsiktet. Men som med mycket annat finns det idag en utbredd andrahandsmarknad på vilken man kan komma över kvalitetsvapen till relativt låg kostnad och på så sätt begränsa sina utlägg vilket kan vara bra då det är mycket annat som kostar.

 

En älgstudsare kan man köpa för 6 000 - 7 000 kr (att jämföras med ett Browninggevär som kan kosta över 100 000 kr men som ofta ökar i värde med åren vilket gör det till en god investering men inget man vill glömma i skogen) och till denna behövs ett kikarsikte vilket i en relativt enkel modell kan kosta 2 000 - 3 000 kr. Men vill man ha ett ljusstarkt kikarsikte så får man lägga dryga 10 000 kr. Bra att tänka på är att det ofta är stora prisskillnader på vår lilla svenska marknad med begränsat utbud jämfört med om man handlar i USA, vilket i många fall lönar sig och speciellt då man kan köpa på plats. Till gevär och sikte kommer då jaktammunition vilket för en studsare kostar ca 15 kr/st.

 

Utöver detta så måste man enligt svensk lag ha ett vapenskåp hemma för förvaring av vapen och ammunition. Ett vapenskåp kan man köpa för ca 3 000 kr.

 

Sen så tillkommer så klart bra kläder som håller dig torr, varm (och elegant) i skogen samt en bra kniv.

jägarexamen intensivkurs

  

Kostnad för utrustning

Enligt en undersökning från NT så kostar en komplett jägarutrustning 25 000 kr.

 

Totalkostnaden består av ett genomsnitt av lämpliga prylar (alltså ej värstingsakerna) och då uppdelat på:

 

- Studsare 6300 kr
- Kikarsikte 2700 kr
- Ammunition 800 kr
- Ryggsäck 750 kr
- Jaktradio 3500 kr 
- Kniv 700 kr 
- Vapenskåp 3000 kr
- Jacka 2650 kr
- Byxa 1650 kr
- Kängor 2500 kr
- Keps 450 kr

 

Kommentar från oss på Hagelgevär.se:

 

Precis som undersökningen visar så är jakt förknippat med en hel del kostnader. Sen så finns ju möjligheten att köpa begagnat, vilket vi tycker ska utnyttjas, samt att man inte måste ha en radio för 3500 kr eller en jacka för 2650 kr.