Kulgevär

Introduktion till kulgevär/studsare

Kulgeväret, även kallat studsare (läs nedan för att förstå varför), avfyrar enbart en projektil per skott till skillnad från hagelgevären som avfyrar en hel svärm. Kulgevär delas i sin tur in i olika grupper beroende på hur faktiska laddningen sker.

 

Ordet studsare kommer från tyskans stutzer som betyder något som är lite mindre vanligt och det som var lite mindre vanligt förr i tiden var just att jaktvapnen gjordes betydligt kortare än de då annars mycket populära musköterna. Men på svenska så gör vi ingen skillnad i piplängd utan har valt att kalla alla dessa för studsare.

 

Olika typer av kulgevär/studsare:

 

Enkelskottsgevär

Ett gevär utan magasin som laddas manuellt efter varje skott genom att man 1. öppnar mekanismen 2. tar ut tomhylsan 3. laddar med ny patron och slutligen 4. stänger mekanismen.

 

Dubbelstudsare 

Som namnet antyder så rör det sig om ett vapen med två pipor som brytes för omladdning.

 

Repetergevär

Ett gevär med magasin som gör det möjligt för handhavande att med ett handgrepp ladda om vapnet för att sen vara redo för nästa skott. Ofta ca 6 patroner per magasin.

 

Halvautomatiskt gevär

Ett betydligt mer avancerat gevär än ovanstående som per automatik laddar om efter avfyrat skott.

 

Köpa kulgevär/studsare

Studsaren/Kulgevär

Studsaren, kallas även kulgevär men här nöjer vi oss med studsare, är det vanligaste vapnet att börja med och om man skulle våga sig på att generalisera jakt så är det även det mest användbara vapnet. Som ens första vapen så är det vanligast att man köper ett klass 1 vapen och en repeterstudsare med cylindermekanism är att föredra.

 

Prismässigt så är det stor skillnad mellan olika typer av studsare, ett Purdeyvapen som nämnts ovan kan ses som den övre gränsen kring 1,3 Mkr, och det kan ofta löna sig att köpa ett begagnat vapen. Då kan man få tillgång till ett kvalitetsvapen till samma kostnad som ett nytt men sämre vapen. Men generellt bör tilläggas att det inte skiljer särskilt mycket rent skjutmässigt mellan dyra och billiga studsare utan det är snarare framförallt yttre faktorer som skiljer.

 

Vid köp av begagnade vapen så är det viktigaste att se att mekanismen fungerar och att det inte finns rost eller slitningar i pipan.

 

Det finns idag ett stort utbud av både nya och begagnade klass 1 vapen och generellt kan sägas att kvaliteten är genomgående hög. Ser man till utbudet av vapen så har vi två nordiska tillverkare av studsare som verkligen kan rekommenderas: Sako och Tikka som bägge bör ses som kloka köp. Jämfört med amerikanska tillverkare som Rutger och Remington så är kvaliteten jämngod men gällande utseendet, som är mycket det man betalar för, så ligger de efter. På den tyska sidan så stoltserar de med de två relativt exklusiva märkena Sauer och Blaser vars höga anseende och kvalitet väger upp för det dyra priset och gör de till två mycket populära val av studsare. Söker man lågkostnads alternativ så finns de två japanska tillverkerna Howa och Browning som är mycket prisvärda.

 

Hur fungerar kalibersystemet och vilken kaliber bör man välja?

Kalibern är ett mått som säger vilken som är den minsta diametern i pipan och anges för såväl vapen som den ammunition.

 

Om man primärt ska jaga rådjur och småvilt så är kalibern 6,5*55 mycket användbar men om man man istället är ute efter mer högviltsjakt så bör man välja en kraftigare kaliber vilken i sin tur medför ökad rekyl. 6,5*55 är en mycket vanlig ammunition och det finns ett stort utbud med billig övningsammunition. Summa summarum så är det en mycket bra kaliber att börja med som nybörjare.

 

Att tänka på vid köp av kikarfäste och sikte

Om det inte skiljer sig rent skjutmässigt mellan dyra och billiga studsare, så kan man för kikarsikten verkligen säga motsatsen. Som regel bör man försöka lägga sig i premium- och mellanprisklassen, sistnämnd att föredra som nybörjare då priset kan sticka iväg rejält annars. 

 

Premiumtillverkare av kikarsikten:

- Schmidt & Bender

- Swarovski

- Zeiss

 

Mellanpristillverkare av kikarsikten(bra val för nybörjaren!): 

- Meopta

- Leupold

- Burris

 

Gällande fästen så bör man även här se till att köpa riktiga prylar. Vad är då riktiga prylar? Jo, stålfästen och klackar är rejäla och mycket stabila fästen men som medför en viss viktökning. Tycker man att det blir för tungt så kan man välja fästen gjorda av aluminium, men för dessa är det viktigt att gå på kvalitetstillverkare som t.ex. Weaver då det i övrigt finns en hel del lågkvalitetprodukter på marknaden. En studsare i miljonklassen!

Vill du köpa en studsare i märket Purdey så får du vara bekväm med att betala 1,1 - 1,3 miljoner svenska kronor och beredd på att vänta upp till två år på leverans.