Hagelgevär

Här på Hagelgevär.se så vill vi nedan både informera dig om vilka olika typer av hagelgevär som finns och vad som är bra att tänka på inför köp. 

Introduktion till hagelgevär

Geväret

Hagelgevär är ofta dubbelpipiga brytvapen, där de två piporna antingen kan ligga bredvid (s.k. side-by-side) eller på (s.k. bock) varandra. Det finns även kombibock modeller där man kombinerar hagel och kula i samma gevär. Trots att två pipor är vanligast så finns det både enkelpipiga gevär och trippel- och t.o.m. även vierling gevär (fyra pipor).

 

Till skillnad från kulgevär så skjuter hagelgevär iväg en svärm av hagel. Förr i tiden så tillverkades alltid haglet av bly men av miljöskäl så har man för jakt vid våtmarker gått över till andra mer miljövänliga material och då ofta stål.

 

Hagelgevär används främst i jakt efter mindre djur som är svåra att träffa med kula, som t.ex. småvilt och fågel men även ofta förekommande vid rådjursjakt.

Då diametern för hagelsvärmen ökar med avståndet efter att den lämnat pipmynningen så gör det att dess användning begränsas till djur på 20-30 m. Därefter så är spridning för stor och kraften avtar rejält.

 

Hagel

Stål som hagelmaterial, istället för bly, har blivit mycket omdiskuterat då risken för rikoschetter ökar ordentligt tillsammans med att det sliter mer på vapnen. Stålhagel och dess laddning medför även ett behov av ett högre tryck i pipan vilket är gör att risken för att vapnet skall sprängas ökar, framförallt på äldre vapen, vilken kan leda till dödsfall. En ytterligare negativ effekt av stålhagel är att de vid skott fastnar i trädstammar och väl i sågverkan bidrar till att förstöra sågklingorna. 

 

Trots en uppenbar miljömässig fördel är det dessa nackdelar som gör att man än så länge enbart begränsat dessa användning till våtmarker.

 

Utöver den klassiska typen av hagel, med många småkulor, så tillverkas även s.k. slugs som består av en enda stor kula vilket används vid vildsvinsjakt. Slugs, även kallade Brenneke-kulor efter en tysk tillverkare, ger en stor köttförstöring både genom den faktiska sårkanalen men även då den skapar en svallvåg av blod som spränger djurets inre organ och blodkärl.

 

Kaliber

Man mäter kaliber på hagelbössor enligt ett system, med engelskt ursprung, där kalibern varierar över hur många lika stora och runda kulor man kan tillverka av ett skålpund av bly. Det innebär att man för en 5 kaliber kan tillverka 5 kulor där pipan är anpassad för att släppa igenom samtliga av denna diameter. Detta ger alltså ett kalibersystem där låga värden är hög kaliber och höga värden låg kaliber, då sistnämnt innebär många men väldigt små projektiler/hagel.

 

 

Köpa hagelgevär

Hagelgevär

När man skall köpa sitt första hagelgevär så är en hagelbock, alltså två pipor som ligger på varandra till skillnad från bredvid varandra, ett allroundvapen med brett användningsområde.

 

För hagelgevär så kan det skilja rätt mycket i kvalitet mellan billiga och dyra vapen, vilket alltid är en svår avvägning då man som nybörjare behöver hitta rätt nivå utan att det kostar för mycket. Som regel med vapen och inte minst hagelgevär så är det så att man med rätt kvalitet kan ha vapen som används över flera generationer men köper man istället hagelgevär av billigare typ så riskerar man att det för snart börjar att glappa vilket inte är bra.

 

Vilken kvalitet man bör satsa på beror i stor utsträckning på hur mycket man tänkt att använda vapnet, då det vanligaste är förslitningsskador, och om man antar att det kommer användas frekvent så är det ofta lönt att lägga lite mer pengar då ett billigare köp annars skulle leda till behovet av att köpa nytt gevär efter en tid.

 

Vilka tillverkare ska man satsa på?

Som nybörjare i jakt på ett hagelgevär så rekommenderar vi att man satsar på gevär från antingen Beretta eller Browning. Det är två kvalitetstillverkare som har ett stort utbud av hagelbockar, alltså två pipor på varandra, där även gevär i den lägre prisklassen håller mycket god kvalitet. Då det här rör sig om två klassiska tillverkare av hagelgevär så är kunskapen stor om gevären och utbudet av reservdelar och möjlighet till service likaså, vilket är ett stort plus om något skulle krångla.

 

Vilken kaliber ska man välja på sitt hagelgevär?

När man köper sitt första hagelgevär så bör man satsa på ett av kaliber 12, då det för denna kaliber finns ett mycket stort utbud av ammunition vilket även gör att det finns tillgång till billig träningsammunition.
Världens mest exklusiva!

Purdey som grundades år 1814 i London är världens mest exklusiva gevärstillverkare. De tillverkar endast 75 gevär per år och priset för just hagelgevär, som är denna sidas tema, ligger på 670 000 kr - 900 000 kr och de kommer med en tillverkningstid på 18 till 24 månader och i vissa fall ännu mer. Den som väntar på något gott!

 

Sedan 1838 är Purdey även brittisk hovleverantör av vapen, sedan de då levererade ett par pistoler till Drottning Victoria.

 

Det är få förunnat att ha ett Purdeyvapen, men sen är de också det exklusivaste det går att få tag på. Som nybörjare kan man utan problem hitta ett hagelgevär för ett par tusen kronor som alldeles utmärkt täcker de behov man har.