Jakthund

En stövare "in action" En stövare "in action"

Jakthundar är hundar som används specifikt för jakt och det gäller ett snävt urval av raser som har avlats fram för att ha just de egenskaperna som lämpar sig för olika typer av jakt.

 

Det finns flera olika typer av jakthundar och till de vanligaste hör drivande, stötande, grythundar, apporterande, ställande och stående hundar.

 

Som namnet antyder så använder man drivande jakthundar framförallt vid drevjakt och då efter räv, hare och rådjur. För sistnämnt så används ofta även stötande hundar.

 

Nedan går vi igenom vilka hundarter som lämpar sig för olika typer av jakt:

 

Fågeljakt

Retriever, setter och spannielraserna är tillsammans med kontinentala fågelhundsraser (t.ex. Vorsteh) de vanligaste för denna typen av jakt och brukar därför ofta kallas fågelhundar. Vissa av fågelhundarna har även simhud mellan tårna, vilket gör dem till utmärkta simmare och därmed även extra lämpade vid jakt efter sjöfågel.

 

Vid jakt efter skogsfågel är s.k. trädskällare mycket effektiva och till dessa hör bland annat små röda ettriga finska spetsar och den svenska rasen norrbottenspets.

 

Älgjakt

Till klassiska älgjaktshundar hör spetsar som t.ex. hälleforshund, vit älghund och jämthund.

 

Rådjurs, Räv och harjakt

För denna typ av drivande jakt så lämpar sig stövare (mer för rävjakt, ej rådjur då stövaren är långbent och för snabb...), drever och tax extra bra.

 

Grytjakt efter grävling och räv

Terriers är vanliga vid grytjakt efter just grävling och räv. Här kan man se stor skillnad mellan egenskaper hos olika jakthundar, då det skiljer mycket på en hund som ska simma ut och hämta en skjuten anka och en hund som ska våga sig ner i ett mörkt gryt.

 

Eftersökshund

En bra eftersökshund ska vara fokuserad och suga sig fast i det specifika spåret av det skadade djuret och inte ta hänsyn till omgivningens alla spår. Vid ett läge då hunden tappar spåret så ska den metodiskt arbeta sig tillbaka till att den hittat spåret igen. Hunden ska arbeta självständigt samtidigt som den ska vara lätt för ägaren att föra och det är viktigt att hunden inte skäller eller gnyr när den spårar då det kan stressa det skadeskjutna djuret ytterligare.

En drever och hamiltonstövare som ligger och tar igen sig i det gröna