Jägarexamen

Jägarexamen! Här på Hagelgevär.se kan du snabbt få mycket av de kunskaper som du behöver inför avläggandet av jägarexamen, samt så går vi igenom vad examen innebär och olika sätt som du kan genomföra den. Börja jaga!

För att kunna köpa ett jaktvapen så måste man ha dels vapenlicens och utfört jägarexamen med godkänt resultat. I detta avseende är det obligatoriskt om man ska äga vapen, men att ta jägarexamen är även en mycket bra inledning på sin jakt då man här får lära sig om dels generell kunskap om naturen som är mycket allmänbildande men även mer specifik kunskap om olika djurarter, jaktsätt, etik och moral samt faktiska skjutövningar.

Det finns flera olika sätt som man kan ta sin jägarexamen på och valet av tillvägagångssätt beror på hur mycket tid du vill och kan lägga samt hur mycket pengar du tycker att det är värt och huruvida du har möjlighet att vara på en specifik plats eller om du väljer att genomföra utbildningen på distans.

Man kan antingen ta kurser genom Studiefrämjandet, Medborgarskolan och Komvux eller hos privata företag och organisationer. För dig som har mer bråttom, så finns det även ett relativt stort utbud av intensivkurser där man på enbart 2-3 dagar kan lära sig det som krävs för att få en godkänd jägarexamen.

För att ta jägarexamen så måste du klara ett prov som består av dels en teoretisk del, en praktisk del (hagelgevärsprov, grundprov i kulgevär samt högviltsprov i kulgevär). Vill man enbart jaga med hagelgevär så räcker det att göra det teoretiska provet samt uppskjutningen för hagelgevär. Alla kan ta jägarexamen och det finns ingen särskild åldergräns för det, men viktigt är att man har fysik till att hantera ett vapen.

För mer information om jägarexamen och vad som krävs och exempelfrågor så besök Jägarnas Riksförbund